Mar 7, 2010

Renungan...


Kalau anda fikir anda islam bacalah..kalau tidak..Allah saja yang tahu..


Tolonglah ambil masa 2 minit untuk
membaca ini....
kalau lebih duaminit
tu bukan membaca la tu..tapi mengeja.. ;-)
Dengan Nama ALLAH yg Maha Pemurah lagi
MahaPengasih...
Bayangkan benda ini berlaku pada anda..... Suatu
hari pada masa Sembahyang jumaat yang di hadiri oleh lebih kurang 1,000 jemaah...
tiba-tiba masuk dua orang lelaki yang menutupi seluruh tubuhnyer dgn pakaian hitam..
tak nampak apa cuma dua biji mata and
membawa mesin gun... lalu salah seorang lelaki tu bertempik
"Sesiapa yang sanggup MATI kerana ALLAH sila berdiri di tempat kamu"
Selepas mendengar amaran lelaki itu maka segeralah bertempiaran lari para
jemaah itu utk menyelamatkan diri.... daripada jumlah yang 1,000 tadi tu hanya tinggal lebih
kurang 40 orang sahaja yang masih berdiri di tempat
masing-masing termasuk Pak Iman tu... Lelaki yang bertempik tadi segera
membuka tutup mukanya lalu melihat ke arah Pak Imam sambil berkata:
"Ok Pak Iman, saya dah halau SEMUA yang hipokrit, sekarang bolehlah Pak
Iman mulakan sembahyang Jumaat".... Lalu kedua lelaki tersebut berpaling
dan meninggalkan jemaah.... Macammana.. adakah anda rasa lawak
dgn cerita di atas.selain terhibur anda fikirlahlah...
" Lawak kan , dari 1,000 org yg mengaku dia Islam hanya 40 yg betul-betul
beriman... "
" Lawakkan berapa banyak manusia yang mudah lupakan ALLAH bila
menghadapi bahaya... kedua lelaki hanya membawa mesin-gun.. dia tak
kata pun nak bunuh.. tapi generasi skrang.. amat lemah.. baru kena ugut
terus lari lintang pukang.. lupa yg dia tak sembahyang jumaat lagi..."
"Lawak, ada juga yang agamanya cuma seminggu sahaja..
tu pun bila time sembahyang jumaat.. tunjuk muka kat org kampung.. ada
tu lagi dashyat setahun 2 kali aje.. bile time sembahyang raya..."
"Lawakkan, ramai orang percaya kepada gosip
dan apa yang di tulis oleh surat khabar daripada apa yang tercatit
dalam al Quran"
"Lawak kan , berapa ramai yg percaya dunia
hanya sementara, akhirat adalah tempat yang kekal, tapi berlumba-lumba
mengejar dunia"
"Lawak, kita boleh bersembang dgn boyfriend atau girlfriend
berejam-rejam tapi nak berdoa kepada ALLAh alahai.. tak cukup masa..
Dan lebih lawak lagi, bila kita boleh post banyak thread atau email
yang berunsur lawak jenaka dan lucah kesemua tempat tapi merasa berat
nak berkongsi dan nak hantar artikel2 yang berunsur agama



so...kalau korang ada kat tempat tu korang akan jadi 40 makmum tu atau 1960 hipokrit tu??
renungkanlah...
wallahuaallam..


18 comments:

yanalililala said...

subahanallah.

ada juga yang sembahyang jumaat 3 minggu sekali je. lagi lah haru.

sebab dia takut akan :
" siapa yang tak sembahyang jumaat 3 kali berturut-turut tertutup pintu hatinya"

minta dijauhkan la.

AnWaRnAiM said...

yep...tu org x btoi tu...munafik..

correction : 20 org tu tukar 40 org...mna bleh solat jumaat 20 org jekan...hu3..silap2...maap smua..

ney said...

wah,sgt mndalam mkne~

muney90 said...

nicE artcle...^_^

AnWaRnAiM said...

ney: mmg mendlm p0n...yg amt

AnWaRnAiM said...

muney : :) peace

Miss Lula said...

menarik ahh article ni (:

AnWaRnAiM said...

ha...itu bgus :)

cikgu isza said...

sinis dalam lawak,
entri yang menarik...

AnWaRnAiM said...

mnyebrkan yg hak :)

paan said...

xtau aku dalam golongan makna...cuba leh berdoa pada allah , semoga aku ditempatkan dalam golongan yg ikhlas beribadah kepada allah..insyaallah..

ceritaSyaza said...

mabruk!
entri yang menarik...

AnWaRnAiM said...

paan..insyaallah..

AnWaRnAiM said...

syukran yaSyaza :)

Cik Mirara said...

salam.
hurmm,tu la manusia.
zahirkan ke-ISLAM-an tapi,
secara batinnya?? hanya ALLAH jea yang tahu.

Arra JaSmY said...

Salam..thanks for sharing the reminder.
Kdg2 kite manusia hanya buat sekadar utk ckup syarat jew tak betul2 ikhlas dari haty.

wallahualam..

UMILIYA said...

salam..naem..umi nak copy paste renungan ni ya salammm..berguna bermakna ni huhuh

AnWaRnAiM said...

iya...silakan..dialu alukan..tafaddhal..hu3 :)