Jul 20, 2010

Cara Membuat Email Filter Di Gmail Untuk Facebook | Kemaskan Inbox Gmail Anda Dari Email Facebook Yang Berserabut


Assalamualaikum. Sebelum ni aku ada post entry mengenai cara untuk kemaskan inbox yahoo dari email facebook yang bersepah dalam inbox yahoo kita, so atas permintaan beberapa insan yang bernama manusia meminta supaya aku share cara buat bende ni kat gmail pulak kalau aku tahu. Sebenarnya aku tak tahu pon cara untuk buat bende ni kat gmail, tapi tadi aku dah punggah habis gmail dan berjaya menemui caranya dan aku buat memang jadi.

Jadi, kepada siapa- siapa yang blurr2 entry ni pasal apa tak taw, boleh tengok mukadimahnya di [sini] Sebelum start, Klik gambar untuk tumbesaran yang memuaskan ok, sebab karang tak tengok tak paham pulak. New Tab punya.Ok, start.

1. Login / Sign in Gmail anda.
2. Klik "more" pada senarai label (rujuk gambar di bawah)
3. Klik "Create new label" untuk membuat label baru (rujuk gambar di bawah)


4. Akan keluar satu window dan isikan "Facebook" pada ruangan yang disediakan. (rujuk gambar di bawah)
5. Klik "Ok"


6. Selepas itu, label Facebook pun tercipta. Then, klik "Create a filter" di tepi tempat Search. ( rujuk gambar di bawah untuk kesenangan abadi)


7. Dan akan pergi ke page lain, terdapat beberapa ruangan untuk diisi. Anda hanya perlu isikan pada ruangan From dengan perkataan "Facebook" (rujuk gambar di bawah)
8. Klik "Next Step>>"


9. Ke page lain, and then tickkan pada "Skip the Inbox ( Archive it)"
10. Tick pada "Apply the label" dan pilih label "Facebook" (rujuk gambar di bawah)
11. Dan akhir sekali klik "Create Filter"

Dan sekarang, email- email dari facebook tidak akan buat kacau lagi dalam inbox gmail anda, gudluck!~ ^__^ Assalamualaikum..

24 comments:

Sir Marcello said...

email akan difilterkan?
like spam lah yer?

AnWaRnAiM said...

aa..macam..asingkan email facebook ke folder lain la..

faiz said...

nice post!!

iqbalsyarie said...

Haa..kan lebih mudah cmni!Tq bro~Post baru:Ini baru mukaddimah aje

Khairi said...

@iqbalsyarie

bagus2. lebih mudah.

vdo lawak

Matt said...

bagus2 naim, sebarkan kebaikan utk semua hihi :))

AnWaRnAiM said...

@faiz

hu3 ^__^

AnWaRnAiM said...

@iqbalsyarie
yep..mudah..same2 :)

AnWaRnAiM said...

@Khairi
yeah..^__^

AnWaRnAiM said...

@Matt

he3..mari sbarkan~

RedBoy said...

yeayyyy..thanx ye naim.. you sporting abis..

AnWaRnAiM said...

@RedBoy
hu3 same2 redboy ^__^ mari sporting rmai2..hu3

Aidi-Safuan said...

hahahha... tick yang mane penting jer kat setting facebuk. nanti takde la banyak sangat notification tuh.

AnWaRnAiM said...

@Aidi-Safuan
owh..hu3 ni yg nak email tu tapi nak asingkn dri inbox..

Syida Shukor said...

ini macam senang je thanks for the info . nak try ! :D

Fakhrur Razi berkata said...

bgus2
yahoo mail pun bole gop eh?
mmg srabut la fb nyer email byk2 tuh =.="

AnWaRnAiM said...

@Fakhrur Razi berkata

ade..previous n3..he3

AnWaRnAiM said...

@Syida Shukor
same2 :) try la

Norhayati Rostam said...

dah seminggu dah entry ni,
akak tak jenguk2 pun

AnWaRnAiM said...

@Norhayati Rostam

tape akk..adk x ksah..ngerti ~..he3 ^__^

abangfaizul said...

thanks naim... nak wat ni...

AnWaRnAiM said...

@abangfaizul
same2..gudluck :)

Anonymous said...

I would like to exchange links with your site aqnaim.blogspot.com
Is this possible?

AnWaRnAiM said...

@Anonymous
yes..its ok,can jew..hu3