Jul 16, 2010

Cara Membuat Email Filter Di Yahoo Untuk Facebook | Kemaskan Inbox Yahoo Anda Dari Email Facebook Yang Bersepah


Assalamualaikum. Kepada semua, selamat petang! ^__^ Dah 5 hari tak update blog di tengah laut ni, ok, hari ni aku nak berkongsi sedikit tips atau cara supaya inbox email korang tak bersepah dengan note2 dari facebook. Dalam kata lain, mengasingkan email dari facebook ke folder lain dalam email korang tu.


Apabila korang mendapat komen- komen dari kawan- kawan atau dengan asyiknya bermain- main komen di status, gambar, nota, dan sebagainya, setiap komen- komen tersebut mesti akan diinformkan kepada korang melalui email. Makna kata, setiap satu komen yang diberi, satu email dari facebook akan sampai ke inbox anda untuk memberitahu bahawa anda telah mendapat komen dari sekian3. So, the problem is email ni terlalu bersepah- sepah di inbox kita dan menyusahkan kita untuk menyemak email dari pihak lain. Sebelum tu, maaf sebab gambar- gambar kat bawah terlalu kecil , klik gambar untuk tumbesaran dan kepuasan, klik sekali keluar New Tab.

Tengok, dari atas sampai bawah facebook ja penuh, nanti kalau- kalau ada email dari orang lain, kita terlepas pandang pulak kan. So, sekarang kalau nak asingkan email facebook dari email- email yang lain, ikut ja step kat bawah ni. Sangat mudah dan senang.

Mula- mula, sign in yahoo email korang.

Then, klik add pada bahagian folders seperti gambar diatas untuk membuat folder baru. Selepas itu, isikan perkataan facebook seperti gambar di bawah.
Selepas siap membuat folder ''facebook", Pada bahagian "Option" (rujuk gambar di atas) pilih "More Option" Selepas itu akan keluar seperti gambar di bawah.

Dan tekan pada bahagian Filters then klik Add Filters. Kemudian, isi maklumat sebijik- sebijik macam gambar kat bawah ni.

Iaitu pada bahagian Filter name isikan Facebook. Pada bahagian sender isikan Facebook jugak. Dan pada bahagian Move to folder pilih folder yang telah dibuat sebelum itu iaitu facebook. Akhir sekali klik Save Changes. Selesai, segala email dari facebook korang akan masuk ke dalam folder facebook seperti gambar di bawah.
Dan sekarang, email- email dari facebook tidak akan bersepah- sepah lagi kat dalam inbox korang, Gud Luck ^__^ Wsalm.

54 comments:

Kie-yu said...

yup..wat cmtuh sng lorh
option filter tlg kemas kotak email ku :)

ijat_asni said...

owh
thx u
thx u
xde la email b'sepah bagai lagi lpas nie
hee

nabilah_2908 said...

oh..terima kasih...

sebelum ni..jenuh nk mendelete 1 by 1..emali2 dr fb...thnks.. ;)

jom ke APA KATA HATI pulak,
PERKARA-PERKARA YANG MENGUNDANG KEPAPAAN - PART 2

fatinmmj said...

suke2...tq2~~

fatinmmj

Umie Nadhirah said...

tq naim ^^,

lama dah umie cari ni,
Tp,x tercari-cari..HAHA..

AnWaRnAiM said...

@Kie-yu
ye..btul3..he2

AnWaRnAiM said...

@ijat_asni
ha oh..kang payah an...he2

AnWaRnAiM said...

@nabilah_2908
samala kita,dulu jenuh gak delete2 email dari fb ni..skunk ok..hu2

AnWaRnAiM said...

@fatinmmj
same2 :) he2

AnWaRnAiM said...

@Umie Nadhirah
ha3..oke2..same2 umi ^__^

kasihkuamiera said...

oh dh try tq so much
slma ni mmg serabut pn email dr fesbuk
sib baik ..

Matt said...

good tips lor, tengz :)

Fathiha Zainal said...

Ouh.. Itu mcm yaa.. TQ2! :)

RedBoy said...

wahhh.. bagus2.. utk Gmail xde ker cara2 nak asingkan? kalau ada sharelah dgn red..

Norhayati Rostam said...

betol2.
agak lama yer.
wawawa.
alahai, next week exam la dik.
tak mampu nak tokok tambah blog tu haa..

AnWaRnAiM said...

@kasihkuamiera

hu3..bgos3

AnWaRnAiM said...

@Matt

sama2 :)

AnWaRnAiM said...

@Fathiha Zainal

welcome2~!hu3

AnWaRnAiM said...

@RedBoy

x reti lagi..hu3..tgok la dlu red..t naem punggah gmail..he2

AnWaRnAiM said...

@Norhayati Rostam
hu3 tdak mengapa jikalau begit0o..he3

the enemy said...

owh.. Itu mcm yaa..senanag la..xla bersepah email aku...

AnWaRnAiM said...

ya..btol3

mijie said...

ooo..bgs2..tp utk gmail xde ke??

AnWaRnAiM said...

@mijie,
untuk gmail...tengah punggah..hu3

peaNut said...

wow!!!bagus tul la idea tu..tengkiu2 sbb share kat cni..nnti peanut nk buat cmtu gak...


pemalas punya pompuan...huhuhuhu

hans said...

aku click SPAM jer terus
hahahahaha

AnWaRnAiM said...

@peaNut

hu3 same2 :)

AnWaRnAiM said...

@hans

ha3..msok spam ja

lea said...

bagus2...
nak try la..
thanks!

AnWaRnAiM said...

@lea

no hal..hu3 :)

lea said...

x menjadi pun

:(

AnWaRnAiM said...

@lea
ait..naem da cbe ikut..jadi jerk..cuba test lg.. tiru sbijik2

syahira ariff said...

masehhh awak
sy da buad ikut cara nie btul2
mmg berguna
hahaha
masehh skali lagi

kami said...
This comment has been removed by the author.
naem said...

@syahira ariff
jadi dak? hu3 same2 bayk2 ^__^

fatin hanani said...

thnks nahh..fatin dah wat hehe:D
blh dah :D

jack said...

this is great. thanks for sharing

jack said...

this is great. thanks for sharing

hans said...

ar ar
aku masuk SPAM jer
hahahaha

den nak kongsi video yang mampu buat ekau muda 10 tahun dari usia sebenar selepas menontonnya

p/s : Lagu Waka Waka versi terbaru..Shakira Kalau Tengok Nih Confirm Nangis

AnWaRnAiM said...

@jack

welcme :)

AnWaRnAiM said...

@hans

da tgok da video tu..hahaha.. agak menarik..huk3 >.<

hans said...

hahaha
tgok video nih plak

P/S : Entry 18 Tahun Ke Atas Sahaja : Tiba - Tiba Rasa Takut Mahu Menggunakan Tandas Awam!

AnWaRnAiM said...

@hans

ontheway~ hu3

j'koh_826 said...

thx sgt2 for the info..

AnWaRnAiM said...

@j'koh_826

same2 ^__^

cybernetic88 said...

ouh nice. aku bru thu kowt. haha. btw aku slalu cek email. xpe kowt xpkai. ngeh3. nice tips bro :D

AnWaRnAiM said...

@cybernetic88
hu3 law x cek tape2...thx! ^__^

diraja22 said...

nice info.. baik utk semua..

diraja22 said...

nice info.. baik utk semua..

Fakhrur Razi berkata said...

larh ad gak yahoo nyer
hahaha mekasih2 :D

AnWaRnAiM said...

@Fakhrur Razi berkata

hu3...adelew...same2 :)

Suri said...

salam tunan rumah..
pertama kali keseni.. hehehe..

sblum ni mmg ada terbaca post ttg ni kt blog seseorg bloger tapi kurang faham..
terus tak tahu nak bt mcna lagi..

bila tgok kat blog sahabat ni caranya mmg mudah dan senag buat, cpt faham..

thnks shbat atas tunjuk ajar ni. jika tdk keberatan suri nak copy blh ke? dan suri akan masukkan nama blog kwn kt sana.. blh ke? keaslian tdk akan diubah. suri nak masukkan dlm bhgian copy and paste.nnti tuan rumah bg maklum bals ya.TQ

AnWaRnAiM said...

wsalam...ya shabat..thx erk dtg kesini...hehehe..
woh..boley aja deh.. silakan..he2 ^__^

mohamad nizar said...

salam...kalau nak filter twitter punya inbox pun boleh guna cara ni jugak ke?