Sep 22, 2010

Anda Belum Matang Sekiranya ...


Assalamualaikum. Entry kali ini untuk peringatan bersama. Bende yang kawanku suruh letak kat blog ni, hasil olahan buku Tentang Cinta yang beliau beli. Teringin nak beli buku tu, kawan cakap buku tu memang sesuai untuk remaja- remaja sekarang dan sememangnya makan dalam, huhu. Baikla, jom baca.

Anda belum matang sekiranya...

- Menghabiskan nilai kad telefon prabayar (top up) untuk berbual dengan kekasih anda sedangkan wang tersebut adalah duit raya atau wang kiriman ibubapa untuk anda membeli bende- bende berfaedah macam buku or so on.

- Rela menunggu berjam jam dalam hujan pulak tu untuk tengok gadis yang anda cintai melintas sedangkan anda solat (ngadap tuhan) secara ekspres dan melaju je (kurang 2 minit for 4 rakaat). Ataupun kekadang tak solat langsung!

- Memarahi dan memaki hamun bahkan sanggup menampar, luku, tumbuk adik anda yg silap cakap atau kekadang mengacau anda mmbuat kerja penting. Sebaliknya mampu tersenyum sekalipun dimaki or dihina oleh teman wanita anda ataupun sanggup melayan teman wanita/ lelaki yang call anda ketika anda tengah buat kerje penting.

- Sanggup membaca novel cinta yang beratus ratus mukasurat tu dan dapat menghabiskan novel tu dalam masa sehari. Padahal tak pernah membaca quran melebihi sepuluh minit ataupun tidak mengusiknya langsung dan hanya dibiarkan berhabuk.

- Asyik terkenang wajah kekasih anda yang hanya baru seminit berpisah dengannya tetapi tidak terkenangkan pun wajah mak ayah yang dah lame tak jumpa.

- Susah hati, tak senang duduk kalau tak menerima surat, e-mail, sms daripada orang yang anda cintai sebaliknya anda sendiri sudah lama tidak tahu menahu mengenai mak abah dan keluarga anda atau tidak menelefon atau bagi sms pada mereka jika anda berjauhan.

- Memakai pakaian sehabis baik, paling mahal dan pakai minyak wangi segelen untuk berjumpe or berdating dengan kekasih hati anda sebaliknya hanya memakai singlet atau tidak berbaju langsung ketika berjumpa Allah (solat) dengan bau badan yang semerbak, harum, dan nyaman (busuk, tak mandi before solat kalau berpeluh)

- Lebih banyak mengucapkan "i love u" "miss u so much" "love u forever my dear" berbanding kalimah- kalimah zikir seperti 'allahuakbar' 'astaghfirullah' 'subhanallah' 'alhamdulillah' dan lain- lain !!

Jadi sekarang semua fikir cepat, anda dah matang ke belum?? huhu Peringatan juga pada diriku ini. Muhasabahla diri kite semua. Ingat, cinta hakiki dan kekal abadi hanya cinta ALLAH. Sekian, Assalamualaikum.

36 comments:

Fatiehah said...

bagus2..
btol la tu..eh, awk matang x?hehehe,,,

diana said...

ni entry untuk orang belum kawen je kan?..
akak tak campur..

AnWaRnAiM said...

@Fatiehah
hah..ape tu..haha

AnWaRnAiM said...

@diana
ha ah, hehe..

Fatiehah said...

@AnWaRnAiM

erk..nmpk sgt xmatang lg tu..

Roxy zai said...

laala~..
aku separa matang..amcam..heeee..
sama2 beri peringatan^__^

AnWaRnAiM said...

@Fatiehah
no komen..

AnWaRnAiM said...

@Roxy zai
yep..sme2 bri pringatan...

juwei said...

bagus gile ayat-ayat tuh. :)

http://juweialhaj.blogspot.com/2010/09/teka-teki-bergambar-dari-juwei.html

Fitrihadi.com said...

wah mendalam sungguh maksud entry ni hehehe tapi aku ok je sbb now aku takde makwe..selamat.. :)

Anonymous said...

nice and true naim...usaha lagi...

AnWaRnAiM said...

@juwei
Mmg bagus~~~

AnWaRnAiM said...

@Fitrihadi.com
mmg mndalam der..
wah..ko xde mkwe..gua tabik spring lew..bgus la..slamat~ huhu

AnWaRnAiM said...

@Anonymous
thx :)

Afizz said...

memang setuju sangat dengan ciri-ciri orang yang tak matang kat atas tuh...!

Anip™ said...

insaf aku cmnie...mendalam maksud dia..hahah...tapi tiulah realiti tol nx?..aku dh matang kot..haha

iqbalsyarie said...

Nice2!!!
agak banyak yang betul dan aku setuju.hahahaha

Entry Baru:
-Yelah,saya ni orang asing...
-Ulama Politik ?

Ckin Kembaq said...

Memang btul pun apa yang naim list tu..nak ingat kat si dia cukup snang,tp nak ingat kat Allah?sikit pun tidak kan?..pastu kalu dah syg sngt,seluruh jiwa raga akn ku serahkan,tp bila dah ter'kena' baru nak cari DIA..itulah lumrah manusia..bila dah terhantuk baru nak terngadah...

p/s: tq singgah ke blog..follow trus..n_n

Norhayati Rostam said...

akak pun macam tak termasuk je.
haha~
mengikut jejak langkah kak diana.

AnWaRnAiM said...

@Afizz
anda setuju anda bagus!

AnWaRnAiM said...

@Anip™
semestinya betul, itulah realiti kehidupan..bbnde kt ats slalu jdi kt remaja...like me..huhu
bgus lew da mtang..ngee

AnWaRnAiM said...

@iqbalsyarie
huhu.. kne stuju smua gak..haha

AnWaRnAiM said...

@Ckin Kembaq
yap, kne slalu igt cinta hakiki dn kekal abadi hanya cinta ALLAH..BKNNYE CINTA GIRLFREN OR BOYFREN YG diidam2kn sgt tu..

thx ye :)

AnWaRnAiM said...

@Norhayati Rostam
wah...ehem2..haha

Norhayati Rostam said...

@AnWaRnAiM
akak sambung la.
haha~
:D
ada rezeki ada la.insyaAllah.
hee~

AnWaRnAiM said...

@Norhayati Rostam
hahaha..smoge la ye..
insyaAllah..
doa2 ye..he~ :D

lea said...

erm dh matang belum eh diriku

AnWaRnAiM said...

@lea
jom fikir..

Kartini said...

kematangan di tunjukkan dari perbuatan...:)

K I E R A said...

Membuat aku terfikir sndiri
HAHAH :D

akubiomed said...

Kalau dah mimpi basah dah kira dah matangler tuh. Cuma pemikiran masih belum matang ;-)

AnWaRnAiM said...

@Kartini
yep..btul tu..

AnWaRnAiM said...

@K I E R A

hehe... :D

AnWaRnAiM said...

@akubiomed
haha..yep...cukop umor..hehe
tpi x mtang spenuhnya..

Anonymous said...

salam..nice entry ni..=) bgus utk remaja2 skrg.. sy nk minta izin share boleh ?

Anwar Naim said...

@Anonymous
sialakn..lgi bgus klau sebarkan..lagipun saya pun copy dari tmpat lain =)