Oct 16, 2010

Cara Letak Laman Web Lain Dalam Blog dan Buat Bloglist Hidup Dalam Page


Assalamualaikum dan salam sejahtera semua. Bertemu lagi kita dalam blog sesat kat tengah laut ni yang amat skema dan akan skema sepanjang masa. Memang tak bez kan skema2. Macam lalat ja lagi. Hari ni kite nak ajar korang cara letak laman web, blog, dan ape2 ye page ke dalam blog kita. haha. Kalau nak tengok demo boleh ke Page exchange link aku kat menu tu atau [klik sini] kalau malas, huhu.


Jadi ape yang korang faham tentang page exchange link tu? ye, aku pakai dua blog nak bikin itu page. Klik [blog list] dan [page blog list] ha, try punggah dan fahami. That mean aku letak blog list tu ke dalam page blog list tu. Haa, da faham kan. Kalau tak faham baca lagi dengan mata yang kecik seperti ada feel yang kuat. So, kalau sesape kat luar tu nak buat page exchange link yang hidup (sentiasa berupdate) macam blog ni boleh tarok code yang aku nak bagi kat bawah ni.

<iframe border="1" height="500" src="http://naimlist.blogspot.com/" width="98%"></iframe>

Letak code atas ni dalam entry. Ubah perkataan yang warna hijau tu kepada url laman sawang yang korang nak letak dalam blog korang tu. Bubuh la google ke yahoo ke blog kawan ke ape- ape jela, huhu. Yang height dengan widht tu korang adjust2 la mengikut kesesuaian. Ok, harap bende ni boleh bantu sedikit sebanyak kat korang ye. Babai. Assalamualaikum.

Contoh page google masuk entry ni, boleh search dalam blog, hua3



P/S : Laman sawang ke laman sesawang ye? laman web je la, huhu..

22 comments:

Kimmy Ai said...

salam,, hai naim~

soalan pertama, macam mana nak letak gambar2 pulak dalam frame tu?

soalan kedua, macam mana nak buat row yang ada laman utama, my banner, about, sume tu pakai bloggertemplate? kalau nak letak entry2 boleh ke?

DaHLia said...

good sharing dude :D

Affan Ruslan said...

Thanks sharing bro. Aku dah dapat idea bernas dgn tutor ni, tapi bukan buat bloglist lah :)

AnWaRnAiM said...

@DaHLia
thx :)

AnWaRnAiM said...

@Affan Ruslan
huhu..same2..nnti boley la share2 ye idea bernas tu..hehe

SYaMiLa said...

@AnWaRnAiMtips yg bagus..tq

AnWaRnAiM said...

@Kimmy Ai
boleh tgok jawapan kt sini

http://aqnaim.blogspot.com/2010/10/cara-membuat-text-area_16.html

thx sudi bg soklan..hehe :)

AnWaRnAiM said...

@SYaMiLa
just share bnde yg naim taw.huhu same2 :)

Zikri Husaini said...

wah menarik2... nanti akan dipraktikkan... hehe

Amir Izzat said...

alamak! aku tersesat kat mana nie? haha..bro,patutlah bila aku pergi ke bloglist ko aku rasa hairan... mcm itu ropernyer..thanks! hehe

SYaMiLa said...

me dh cuba buat...berjaya...

jom tgk kt sini... http://syamilamohd.com/?page_id=249

cybernetic88 said...

mesti berat page nnti klu loadkn bnyk blog. haha. btw nice ni bro. tq :D

AnWaRnAiM said...

@Zikri Husaini
huhu..silakan :)

AnWaRnAiM said...

@Amir Izzat
huhu..hairan knpe tak soal..ngee~ same2 ^_^

AnWaRnAiM said...

@SYaMiLa
ha ah, da tgok...nice. :)

AnWaRnAiM said...

@cybernetic88
ha ah..kalau ltak blog yg gile lambat, mmg lmbat ..huhu, wc :)

nas said...

@AnWaRnAiM thenks for info! heheheh

Anwar Naim said...

@nas
huhu..same2 :)

Rina Cameliaz said...

tq...sharing is caring..

Anwar Naim said...

@Rina Cameliaz
same2..btul3 :)

c-tea said...

hem..saya wat tak jadi pun..kenapa erk../

SUHAIMIE BIN ZULKIFLI said...

jemput.....
http://ilamie2012.blogspot.com