Jun 8, 2010

Adam & Iman

hiasan semata mata

Assalamualaikum, ni ada satu cerita yang kawan aku nak kongsikan bersama, tq erk kawan ku itu.. cerita ni ada maknanya tersendiri. Mari menghayati ..

Ade satu pasangan kawan yang selalu study sekali ar,sampai lepas SPM. Yang sorang tu name dia Adam, yang sorang lagi Iman. Iman ni kira seorang perempuan yang baek, sopan, pakai tudung pon labuh, dan yang baik- baik lah ada kat dia. Iman ditawarkan ke universiti dekat luar negara. Adam dikhabarkan oleh sahabat kepada Iman. Adam tertanye- tanye, "kenape Iman tak bagitau sendiri?? dan kenape Iman tak belajar kat malaysia je??"

Selang beberapa tahun, lahirlah Adam yang berjaya dengan kerjayanya. Time Adam ni tengah kerje, tiba2 kawan Adam tanya,
"Adam,ko taknak kawen ke??"
Adam jawab, "err,takde jodoh lagi la.."
"alaa...macam la aku tak tawu, ko tengah tunggu Iman"

Dan pada suatu hari, time adam tengah lunch dengan kawan- kawan die, Adam ditegur oleh seorang perempuan cun, pakai gaun kaler putih, rambut lurus panjang, memang habes cun ar. Adam tengok senyapp jew, terkesima sebentar. Pastu perempuan tu tinggalkan note nak jumpe Adam kat satu kedai ni. Maka, Adam pon pergi dan berlakulah perbualan diantara mereka berdua.

Adam: Kenape Iman berubah?? Kenape Iman tak pakai tudung??
Iman: Mase Iman belajar kat US dulu, ade lecturer tu kate kalau nak masuk kelas die, tak buleh pakai tudung. Iman pikir antara harapan mak nak Iman belajar kat uni tu dengan bukak tudung. Keputusannye Iman tak pakai tudung.

Adam keluarkan 2 biji coklat. 1 berbalut cantek, 1 lagi dah terbukak dan dah jatuh. Adam tanye

Adam: Kalau Iman, Iman nak pilih yang mane?
Iman: Iman tawu, semua orang nak yang berbalut..
Adam: tak! kalau Adam, Adam akan amik yang jatuh tu,Adam bersihkan dan adam balut balek elok2.

menangis si Iman tu...Isk3
Kongklusinya semua lelaki nak yang elok~! tapi dalamnye.. kalau setakat luar ja cantek dalam buruk sapa pon taknak.Lagi, pandai2 la korang pikir nilai murni dan pengajaran yang terdapat dalam cerita ni..hu3 Wsalam..

31 comments:

hans said...

suka entry nih
best

cicakgirls said...

suka entri ni juga!

iRa~" said...

sweet story..byk pengajaran..:)

rashid said...

Bagus cite ni...menarik...saye pun ingat cite ni Adam pilih yang berbalut...rupanya tak...kira reverse psikologi la kan...hehe

HaNi said...

touching

naz said...

tak semua orang mampu cara itu

AnWaRnAiM said...

@hans

@cicakgirls

sye pon ske jgak la..he3

nuyuEna said...

walaupun pndek..isi padat gitu..
bgus tuk renungan bersama~
peace~

Cik Ct Fadzil™ said...

salam.. ct skong kata2 +ve sahabt lain.. :)

p/s ; folow u naim.. :) wassalam..

Hafiz Mohd said...

cerita yg best...

AnWaRnAiM said...

@rashid

hu3 byk jeneh ctew ade

AnWaRnAiM said...

@naz
yep...saya sokong...hu3

AnWaRnAiM said...

@nuyuEna
yep...hu3

naj[ah+mi] said...

nice post....thanks tlg ak...gamsahamnida!!!

Matt said...

haha cantek naem!! post ni snggh hebat skali ;)

Sizuka said...

T_T tskk.
terkedu jap.

good advise! masuk dlm jiwa terus =)

AnWaRnAiM said...

@Sizuka

ya...bagi bnda tu terpasak padu dalam jiwa...hu3

@Matt
wah2...thx bro..ha3

AnWaRnAiM said...

@naj[ah mi]
ya..no hal..kita kan kawan..eh2, stgi hg x ngaku lak...malu aq..ha3

AiZ said...

arggg!!!!!! aku nak jumpa iman... nak kawen ngan die.. ^___^

AnWaRnAiM said...

ho3 sabo2 bwa btenang...t aq bwak jmpe dy...kah3

naj[ah+mi] said...

AiZ:cari iman dlm diri dlu...

naem:kwn x kwn..sedare jgak...

AnWaRnAiM said...

@naj[ah mi]

hu3 yayaya..sedare2..

hans said...

hahahaha
semua suka

nina said...

sangat suker dengan entri ni tapi err berapa ramai lelaki yang macam adam ni ek :)

Mak Su said...

mmg sukar bagi sorang pempuan nk buat pilihan antara kekal tudung or bukak tudung, tapi jika yakin sebenar yakin bahawa Allahlah yang menguasai rezeki ajal maut segala ketentuan... tentu akan utamakan syariat Islam

AnWaRnAiM said...

@hans
hek3..apa bole bwat..kwn aq la hebak..hu3

@nina
ye kan..hu2

@Mak Su

yep!~

Anonymous said...

Awesome site, I had not noticed aqnaim.blogspot.com earlier in my searches!
Keep up the wonderful work!

AnWaRnAiM said...

@Anonymous
huuuwaaa~ thx ,,huhu

Anonymous said...

Wow neat! This is a really great site! I am wondering if anyone else has come across something
similar in the past? Keep up the great work!

Anonymous said...
This comment has been removed by a blog administrator.
Anonymous said...

Hello. Facebook takes a [url=http://www.onlineslots.gd]slots online[/url] wager side with on 888 casino apportion: Facebook is expanding its efforts to put real-money gaming to millions of British users after announcing a sell with the online gambling hard 888 Holdings.And Bye.