Jun 30, 2010

7 Pahala Mati


Assalamualaikum, pukul 1.10 petang aku update blog ni, selalunya aku balik rumah dalam pukul 2.30++ Ni semua sebab hari ni aku tak pergi sekolah, sebab ape? sebab ni. Ok, hari ni aku nak berkongsi satu perkara iaitu 7 macam/jenis pahala yang dapat diterima sesudah mati. Ku jumpa di fan ( fan ke? fan kot) PAHALA selepas mati.


Dari Anas r.a berkata bahawa ada 7 macam pahala yang dapat diterima sesudah mati.

1) Sesiapa yang mendirikan masjid maka ia tetap pahalanya selagi masjid itu digunakan untuk beramal ibadat di dalamnya.

2) Sesiapa yang mengalirkan air sungai selagi ada orang yang minum darinya.

3) Sesiapa yang menulis mushaf ia akan mendapat pahala selagi ada orang membacanya.

4) Orang yang menggali perigi selagi ada orang yang menggunakannya.

5) Sesiapa yang menanam tanaman selagi ada yang memakannya baik dari manusia atau burung.

6) Mereka yang mengajarkan ilmu yang berguna selama ia diamalkan oleh yang mempelajarinya.

7) Orang yang meninggalkan anak soleh yang mana ianya selalu mendoakan kedua orang tuanya dan beristighfar baginya yakni anak yang selalu diajari ilmu quran maka orang yang mengajarnya akan mendapat pahala selagi anak itu mengamalkan ajarannya tanpa mengurangi pahala anak itu sendiri.

Oleh itu, marilah kita berusaha mendapatkan amalan tersebut dan memperolehi pahala selepas mati dan yang paling penting niat, niat yang ikhlas. Kalau dirikan masjid semata2 ingin menunjukkan dirinya kaya,mewah,..habuk.. dan lain2 Ok, undur diri dulu. Assalamualaikum.

12 comments:

Shafika Syuhada Rosli said...

entry yg serius plus byk pekdah..
drop by plus drop a comment..
(:

naz said...

thanks beb:) nice info

AnWaRnAiM said...

@Shafika Syuhada Rosli

hu3...seyes ke..anwy..thx =)

AnWaRnAiM said...

@naz

sma2 beb..

Fara Dee Dilah said...

sape yg jd cikgu tu, mmg sgt2 beruntung..ilmu di jadikan bekalan akhirat..

AnWaRnAiM said...

@Fara Dee Dilah
yap..btull tu..

iqbalsyarie said...

Mantap!!!Tq kongsi bro!
Latest post:Berapakah nilai cinta manusia?

AnWaRnAiM said...

same2 ^__^

Norhayati Rostam said...

no 7 tu la yang dirisaukan.mampu ke kita

AnWaRnAiM said...

doakn mmpu..amin

parkbhuthe said...

uhhuuhuh insaf ase nye

AnWaRnAiM said...

wuh..btul kew? hu~