Jun 23, 2010

Aiz Batu Campur - Tips Kuruskan Badan

Assalamualaikum. Repost entry okey, nak update blog sat, satttt je,he3 Mesti ramai di antara anda yang berazam untuk kuruskan badan, kan? Tapi, untuk menguruskan badan anda ke tahap ideal bukanlah semudah yang disangka. Anda perlukan komitmen untuk merealisasikannya. Berikan diri anda ruang, masa dan jangan cepat berputus asa. Anda pasti boleh!

Kalau anda betul2 bersemangat nak kuruskan badan, sebaik- baiknya usahakannya secara semulajadi. Dengan menggabungkan 2 aspek iaitu pemakanan seimbang dan senama yang konsisten. Biarpun hasilnya agak lambat, namun pasti berbaloi.

Baiklah, jom baca tips dibawah :

1. Jika anda makan 3 kali sehari, cuba makan makanan dengan kadar yang lebih sedikit dalam 5-6 kali sehari.

2. Jangan makan makanan yang berlemak seperti coklat, ais krim atau "junk food".

3. Jangan biarkan diri anda hingga terasa lapar. Jika kita lapar, anda akan merasa penat dan akan merasa lebih lapar, maka lagi banyaklah nikmat Allah yang masuk kedalam perut anda.

4. Lebihkan pemakanan buah- buahhan dan sayur- sayuran. Jika anda tidak suka makan sayur atau makanan2 hijau, buah- buahan sudah mencukupi. Sedap lagi berkhasiat.

5. Anda perlu pandai memilih makanan yang berkhasiat dan kalau boleh jangan makan makanan yang berat pada waktu malam.

6. Mesti selalu bersenam. Jangan cuma kurangkan makanan yang kurang tidak sihat dan makan makanan yang sihat saja, makan makanan sihat banyak2 badan pon sihat. Jadi kerapkan bersenam.

7. Tidur yang cukup. Cuba bangun pagi pada masa yang normal seperti pukul 7. Jika tidak boleh bangun pada waktu itu, tidur awal pada malam harinya dan bangun jugak awal2,hu3. Kerana tubuh manusia perlu tidur sekurang- kurangnya 8 jam untuk mempunyai tubuh yang sihat.

8. Jika anda tidak mengamalkan sarapan pagi, cuba amalkan. Sarapan boleh mencegah anda untuk makan banyak pada waktu siang.

9. Air masak sangat baik untuk kesihatan. Minum sekurang- kurangnya 8 gelas sehari. Hindarkan daripada minum minuman yang bergas atau banyak gula.

10. Ya.. itu dia 9 tips, kalau dah buat semua tips kat atas ni tapi badan dok gedebab, gemuk jugak, cuba anda gelak kuat- kuat setiap saat,minit dan jam kerana gelak ketawa adalah ubat menangani stess. Jika anda stess mesti anda makan banyak kan? dan bertambah gemuk la anda.

Cuba buat macam video kat bawah ni




Psst, kalau kena cop gila jangan sebut nama naim,ha3 sekian.
Jom menangi RM10 hanya dengan menulis tips seperti saya

25 comments:

AuraFIza said...

Nak kurus!!!
Nak kurus!!!
Nak kurus!!!

shafiq said...

tips berguna ni. huhu.


My latest entry : Perbezaan Antara Caps Lock OFF Dan Caps Lock ON

iqbalsyarie said...

wahahaha..bagus lah bro!aku taknak kurus dan aku taknak gemuk.hahaha

Latest post: cerita lima ratus

AiZ said...

gud luck naim ^__^

ZiErWa zAiNaL said...

hehe..da kurus da rse..thanx..


kalau sudi komen la entry saya..
tip merawat hati yang dicuri

AnWaRnAiM said...

@AuraFIza
yeah3!~ jom kurus, tgk gmba cm da oke jew...hu3

@shafiq
hu3 bguna2..


@iqbalsyarie

same2..aq pn same...ha3

@ZiErWa zAiNaL

da kurus bgos lh..:)

@AiZ
hu3 tq aiz

asfz lily said...

nak kurus gak!!! ^__^

komen entry asfz juga ek
http://asfzlily.blogspot.com/2010/06/aiz-batu-campur-tips-tangani-teman.html

tengkorakemas said...

Bagus tips ni!

Sekarang aku kurus tapi still boleh praktikkan supaya tak jadi gemuk hehe

Zack Zaifull said...

kalau bersenam kat taman ke pantai ke camni sure orang kata gila hahaha

Afzainizam said...

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
WELCOME—WELCOME-- WELCOME
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
~~۞۞۞۞۞۞۞۞۞۞۞۞۞~
~۞~ Kembara~Mahkota~~Johor~۞~
~~۞ ~(KMJ) 2010~edisi~ ke12~۞~
~۞ ~~26 hingga ~28 Jun 2010~~۞~
~~۞۞۞۞۞۞۞۞۞۞۞۞۞~
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
WELCOME-- WELCOME-- WELCOME
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
http://firestartingautomobil.blogspot.com/
http://bukandoktorveterinar.blogspot.com/

Salam kunjungan salam ziarah…. Thanks kerana berkongsi story pada kami. Salam sebuah persahabatan salam satu perkenalan dari blog kami... Moga kami mendapat maklum balas dan respont yang baik dari blog anda...

uhhhh nak kurus gak ramping cam kerengga

AnWaRnAiM said...

@asfz lily
jom2..hu3

@tengkorakemas
ya..t gmok nk kurus blek bedarah mta...ha3
@Zack Zaifull
kompem...ha3

@Afzainizam

hu3 tq dtg sni..

hentakbelipat said...

mari sambut hari kurus sedunia

MR. MIND said...

kalau yang da kurus da?

annadzirah said...

haha.
dah kurus.
malas nak kurus dah.


*pasan jap.
d:

Failure said...

HAHAHA EPIC FAIL

Fitrihadi.com said...

haha tips memang mantap..tapi yang peliknya aphal mamat dalam video tu gelak cam orang gila je.. ini bukan nak kurus, nak kena sawan ada ar haha

AnWaRnAiM said...

@hentakbelipat
lets go..hu3

AnWaRnAiM said...

@MR. MIND
up to u~ hu3

AnWaRnAiM said...

@annadzirah
ho3 kurusla tu..tgok gmbo ok jew

AnWaRnAiM said...

@Fitrihadi.com
hahaha...dia tu..aq pon x pham...

Anonymous said...
This comment has been removed by a blog administrator.
Anonymous said...

[url=http://buyonlinelasixone.com/#12938]order lasix[/url] - lasix online without prescription , http://buyonlinelasixone.com/#6597 buy lasix online

Anonymous said...

[url=http://buyaccutaneorderpillsonline.com/#19386]order accutane[/url] - order accutane , http://buyaccutaneorderpillsonline.com/#4696 buy cheap accutane

Anonymous said...

[url=http://buyimitrexonlinerx.com/#uqjna]purchase imitrex[/url] - buy imitrex online , http://buyimitrexonlinerx.com/#juklz order imitrex

Anonymous said...

[url=http://buyimitrexonlinerx.com/#xvvnl]buy imitrex online no prescription[/url] - imitrex online cheap , http://buyimitrexonlinerx.com/#jtenx imitrex online