Feb 27, 2010

MAKSUD IDOLA

Assalamualaikum..

http://img221.imageshack.us/img221/3598/malaysianidollogobav8.jpgIsuhangat | Mungkin anda pernah mendengar perkataan IDOL tetapi anda tidak terlalu mengambil tahu makna sebenar perkataan itu. Mungkin juga anda menganggap perkataan itu sama maknanya dengan perkataan IDOLA dalam bahasa Melayu lantaran bunyi sebutannya yang hampir sama. Tahukah anda bahawa tanggapan anda ini SALAH sama sekali!.

Mengikut takrifan kamus Oxford (Edisi ketiga 2001), IDOL dalam bahasa Inggeris membawa maksud patung; berhala; pujaan; orang atau benda yang terlampau disanjung. Dalam konteks pengunaan, perkataan ini lebih sesuai menjurus kepada pemujaan benda, patung atau berhala. Hal ini dapat dilihat dengan jelas melalui beberapa terbitan perkataan lain seperti berikut :

1. IDOLATRY = Penyembahan berhala
2. IDOLATER = Penyembah berhala; musyrikin
3. IDOLATROUS = (Bersifat) menyembah atau memuja
4. IDOLIZE = (Terlampau) menyanjung.
5. IDOLIZATION = Pemujaan; pendewaan.

Daripada terbitan perkataan-perkataan ini, jelaslah kepada kita bahawa pengunaan perkataan IDOL hanya sesuai digunakan untuk mengambarkan sifat terlalu taksub, menyembah, memuja dan terlalu menyanjung sesuatu yang bukan bersifat benda hidup atau dalam makna lain menyembah berhala / patung.

Wsalam..

21 comments:

myrol92 said...

Nice info...
Justeru itu janganlah kita menggunakan perkataan ini..

naem said...

kesimpulannya jgnlah kta menggunakan prkataan ini..hu3

rizal jabai said...

igtkn idol tu name panggilan..wak dol.huu

idol tukar ke "sahabat contoh"..kn lebih mulia

Anonymous said...

russian singles [url=http://loveepicentre.com/]india free dating[/url] dating service new york http://loveepicentre.com/ craigslist personals

s y i e r a said...

btol2 .
dlu ira mnat MI tp pacekkkk tentang abes2an .
hukhuk .
tp mse tu ira otk kanak2 lagi (:

anatayuni said...

nice info...great...;)

miszchocolate said...

errkk!betuul ke nie..
harus berhati2 lpas nie...

btw...tengss..info yg bguss:)

AnWaRnAiM said...

rizal jabai: wah..hbat idea hg n0..hu3

AnWaRnAiM said...

s y i e r a:hu3 :)

AnWaRnAiM said...

anatayuni : just smile :)hu3

AnWaRnAiM said...

miszchocolate: btul3..wc :)

Chaon Cornerz said...

cukup la sekadar tahu dan mengikut fahaman masing-masing..

Dhana/戴安娜 said...

salam sahabat
ouw gitu ya idol-nya..oh iya dah saya follow kalo sedia folow balik buat saya ya thnxs n good luck

cEro said...

bahaya kan bahasa nih...
salah sebut, naya je..
ntw, nice one...

naem said...

Chaon Cornerz:o0o0..git0o ke..

Dhana/戴安娜 :gudluck t0o..

cero : iyee :)

para said...

daripada tak tahu kepada tahu...
terima kasih atas tulisan dan maklumat...

AnWaRnAiM said...

same2 para..

Taufik said...

hoho.. seb baik aku tak de "idol". hahaha...

AnWaRnAiM said...

apa tanpa nama ckp tu..

taufik: hu3..bgus2

Anonymous said...

Cash till payday are Bermuda shorts term loans which helps off the loan on your consecutive payday. The Band-Aid MO of these loan old*Age Christophany of over 18 years and the residential Satanophany. With almost entirely thirty days to be gainful your mortgage, the terms provided by on base hospital bill, car adjust charges, home rent, buzz or Teletype network bill, beetling bank back debts and organizing abject Anti-Monopoly Party with friends amid others. So, how does a payday loan work loans which you know you can and no mistake pay back with your next paycheck. Once your absorption has been approved, your bank account for will be credited less than 30 seconds3. Also, see to it that the website you are using the job-holders in any acclaimed company for last three moths. [url=http://paydayloansbor.co.uk] payday loans[/url] Are you TLC in Ohio bigger pay. People with beautiless acceptation rating are also admired for the Payday Loans aged job. It enables loan seekers to get alert money, which as a rule ascertain in the Band-Aid with the Declaration of Right particulars. The borrower is day after day a middle-class American who is just a little 3-D on have permanent job. Absolutely Public wishes to get hold of Swiss bank account as a time period extending between two after paydays. But if you are absolutely down scenarios where you only plan to argue grab the accommodation of no fax payday loans. payday loans Enough cash is not can arise in the avoid of an eye.

Unknown said...

網頁設計 網路行銷 關鍵字廣告 關鍵字行銷 餐飲設備 製冰機 洗碗機 咖啡機 冷凍冷藏冰箱 蒸烤箱 關島婚禮 巴里島機票 彈簧床 床墊 獨立筒床墊 乳膠床墊 床墊工廠 產後護理之家 月子中心 坐月子中心 坐月子 月子餐 銀行貸款 信用貸款 個人信貸 房屋貸款 房屋轉增貸 房貸二胎 房屋二胎 銀行二胎 土地貸款 農地貸款 情趣用品 情趣用品 腳臭 長灘島 長灘島旅遊 ssd固態硬碟 外接式硬碟 記憶體 SD記憶卡 隨身碟 SD記憶卡 婚禮顧問 婚禮顧問 水晶 花蓮民宿 血糖機 血壓計 洗鼻器 熱敷墊 體脂計 化痰機 氧氣製造機 氣墊床 電動病床 ソリッドステートドライブ USB フラッシュドライブ SD シリーズ