Feb 3, 2010

Periksa Blog Anda (ringan atau berat)

Salam semua...

Baru -baru ini kwn aq iaitu syukeri ada memberitahu aq tentang kelajuan blog kita untuk loading. Mungkin ramai yang tidak sedar bahawa kandungan dalam blog mereka sudah "berat". Contohnya terlalu banyak memasang widget sehingga memberi kesan kepada blog mereka untuk loading..Jadi, amalkan blog anda sentiasa "ringan" supaya anda tidak terlepas pembaca setia yang sering mengunjungi blog anda sehari-hari...

Ok, untuk mengetahui sama ada blog anda ringan atau pun berat. Cuba masukkan URL anda di dalam kotak di bawah.

Jika hasil ujian menunjukkan blog anda melebihi 200KB, anda perlu mengurangkan beberapa widget / gadget didalam blog anda seperti Jam, Kalender,widget² yg tak berguna Dan lain².

Selama Mencuba yer...


Masukkan url blog anda (Maximum 10)




(contoh: aqnaim.blogspot.com)


45 comments:

Farid Fernandez said...

ok jer... tak dermasalah :)

AnWaRnAiM said...

bguss~ :)

RUBY said...

sy nye blog berat dy 120++..ok la kan??

AnWaRnAiM said...

ye0...ok la tu...sye 150..hu3

fAyE fEy fEi FaiR fAy said...

almak lbh la pulak huhuhu...292...

AnWaRnAiM said...

w0w..brtnyer~

Mohd Fakhrurrazi Bin Mohd Subari said...

136.36..alhmdulillah..ok..hehe.

AnWaRnAiM said...

hu3..

hanismalik said...

saya punyer xsampai 100 masa last check ritu...tp betul la...klu byk sgt widget bukan jer semak, tp berat utk loading....
=)

Cikgu Selamat said...

hanya-coretan.blogspot.com

Size
169.08 KB

Load Time
1.61 seconds

Average Speed per KB
0.01 seconds

OK kot...boleh juga digunakan untuk web selain dari blog

Hami Asraff said...

dah pernah try dulu. thanks share lagi.

::9W2PHY:: \(^_')/ said...

size:187.94 KB
load time:2.62 seconds
aberage speed per KB:0.01 seconds

ok x??

AnWaRnAiM said...

ye0p..oke..bnda ni guna unt0k web p0n b0ley

911 said...

101KB... :D

Nur Amira Atiqah Azmi said...

alamak. terlebih 7 lak. huhu.

btwy,thanks ek coz share.

anatayuni said...

thanks naim....;) masih boleh lagi....tak lebih seratus pun heheh...

Didi Nadhirah said...

thanks sharing this info

AnWaRnAiM said...

same2 :)

deusXmachina® said...

alamak aku punya 239kb...
tapi tak de la letak widget ngarut2 pun
setakat ada chatbox...atau adakah disebabkan banyak link ke blog lain?

Anonymous said...

insyaallah la kut :P

DaHLia said...

dahliajournal.blogspot.com 218.13 KB
0.21 seconds
0 seconds

besauuu tp loading time macam lajusss jer...xperlaa kut kan?? try korang test masuk klik nama aku, laju ke x

Aiza said...

1 zaza96.blogspot.com/
76.73 KB
0.13 seconds 0 seconds

hek2.. oke laa tu kan :)

☺[ai][sUmi]☺Chan said...

0.45second..

magsob said...

nasib abik aku 170 lebeh jer,

highcarl said...

44.29KB

yehaa. Sangat slim blog saya. kekeke

Maziah Saroni said...

tak lebih 100 pun..
Thanx naim for sharing..

Anonymous said...

sme2 :)

NazhaSecret said...

ok jek..hehe..lajuk aje..great info :D

wewe said...

x smpai 100kb pon..
da follow blog adik da..
pastu akak letak ur link kat my blog..
xpe kn...

AnWaRnAiM said...

xpe~ TQ :)

Mr. Cuz said...

ni aku punya..hehe
1 cuzshar.com 60.97 KB 3.23 seconds 0.05 seconds

kire laju la blog aku tu kan..hehe mcm mne sblum ni diorg boleh ckp berat..adui..

deena farhana said...

salam..

ok je, xlebih 150..

thanks..

Alyssa Villamor said...

size: 131.48kb
load time: .15s

je~

alhamdulillah ^^V

AnWaRnAiM said...

Mr. Cuz :hu3,oke la tu..
deena farhana:ok3..same :)
Alyssa Villamor:ok :)

deus X machina said...

selepas aku ubah semua link ke blog khas
sekarang 84kb jek
hehehe

AnWaRnAiM said...

hu3 link mmpengaruhi no

tujuhhariseminggu said...

100++, agak gebu ye blog ai.... :p

AnWaRnAiM said...

same la kte..hu3

suri said...

terima kasih atas pesanan..dan peringatan tu..
saya dah cek semuanya ok..Alhamdulillah...

mungkin kali ini saya akan lebih berhati2 lagi..

ada masa jumlah masuk blog suri yer..

AnWaRnAiM said...

ok..:)

philosophy said...

sy 147.37 KB. ok kan..

cEro said...

blog aku yg simple nk mampus tu pon smpai 165.21??
Apakah??

bdk_SkemA said...

ok jah blog ak..
bwu lg kowt..
singgah2 ler blogger2 skalian...

Wzulhilmi said...

Mcm nk timbang berat lh pulak.. hihihi

mine is 102.39kb.. ok kut.. :)

AnWaRnAiM said...

ok dari blog naem ni...hu3