Feb 20, 2010

Tips Kuruskan Badan

Assalamualaikum. Mesti ramai di antara anda yang berazam untuk kuruskan badan, kan? Tapi, untuk menguruskan badan anda ke tahap ideal bukanlah semudah yang disangka. Anda perlukan komitmen untuk merealisasikannya. Berikan diri anda ruang, masa dan jangan cepat berputus asa. Anda pasti boleh!

Kalau anda betul2 bersemangat nak kuruskan badan, sebaik- baiknya usahakannya secara semulajadi. Dengan menggabungkan 2 aspek iaitu pemakanan seimbang dan senama yang konsisten. Biarpun hasilnya agak lambat, namun pasti berbaloi.

Baiklah, jom baca tips dibawah :

1. Jika anda makan 3 kali sehari, cuba makan makanan dengan kadar yang lebih sedikit dalam 5-6 kali sehari.

2. Jangan makan makanan yang berlemak seperti coklat, ais krim atau "junk food".

3. Jangan biarkan diri anda hingga terasa lapar. Jika kita lapar, anda akan merasa penat dan akan merasa lebih lapar, maka lagi banyaklah nikmat Allah yang masuk kedalam perut anda.

4. Lebihkan pemakanan buah- buahhan dan sayur- sayuran. Jika anda tidak suka makan sayur atau makanan2 hijau, buah- buahan sudah mencukupi. Sedap lagi berkhasiat.

5. Anda perlu pandai memilih makanan yang berkhasiat dan kalau boleh jangan makan makanan yang berat pada waktu malam.

6. Mesti selalu bersenam. Jangan cuma kurangkan makanan yang kurang tidak sihat dan makan makanan yang sihat saja, makan makanan sihat banyak2 badan pon sihat. Jadi kerapkan bersenam.

7. Tidur yang cukup. Cuba bangun pagi pada masa yang normal seperti pukul 7. Jika tidak boleh bangun pada waktu itu, tidur awal pada malam harinya dan bangun jugak awal2,hu3. Kerana tubuh manusia perlu tidur sekurang- kurangnya 8 jam untuk mempunyai tubuh yang sihat.

8. Jika anda tidak mengamalkan sarapan pagi, cuba amalkan. Sarapan boleh mencegah anda untuk makan banyak pada waktu siang.

9. Air masak sangat baik untuk kesihatan. Minum sekurang- kurangnya 8 gelas sehari. Hindarkan daripada minum minuman yang bergas atau banyak gula.

10. Ya.. itu dia 9 tips, kalau dah buat semua tips kat atas ni tapi badan dok lendoq, gemuk juga, cuba anda gelak kuat- kuat setiap saat,minit dan jam kerana gelak ketawa adalah ubat menangani stess. Jika anda stess mesti anda makan banyak kan? dan bertambah gemuk la anda.


Cuba buat macam video kat bawah ni





Psst, kalau kena cop gila jangan sebut nama naim,ha3 sekian.

34 comments:

ery said...

uhh... ok jgk tips ni.. tp penat la.. heheh

s y i e r a said...

but but .
ira dlm pr0ses mnmbah lmak smpena cti tnggu result .
HAHA
>__<

amirah said...

TIPS YG SENANG..
TP YG NO 6 N 7 CAM SSH SKITLA..HUHU

Zikr the Jalanan Sepi Perantau said...

malasnya nak bersenam..kroh2...

TMUkmkd said...

aku tak kaki senam!

noor afzan said...

susah la tips no 2 tuh..
i love aiskrim,,

AnWaRnAiM said...

ery:hu3
s y i e r a: gud luck syira..
amirah: habeh nk bwat lagumana..he3
Zikr :xpe2..aq tgk gmba ko krus ja.
TMUkmkd:ikot mu laa...hu3
noor afzan: skali skala xpa kot

Mrs NarchotiQue said...

lwak vid tu
haha

BuDakHutaN said...

hahaha... aku mau diet bah... hahaha

AnWaRnAiM said...

Mrs NarchotiQue: lawak glew..hek3

BuDakHutaN : gud luck bah..hak3

"cik chubby" said...

tips yg bgus tu....
tp xbleh bla la video tu...mcm org gile dah...hahaha

F I T said...

ada ke senam sambil gelak terbahak-bahak gitu..hahaha kelakar pun ada gak..adoiii :)

AnWaRnAiM said...

memang x bleh blah video tu..wkakwakwa...mcm org gila

pawaka19 said...

aku pun mau mulakan diet..berat aku skarang 85 kg..kene kuatkan azam..papepon tima kasih sbb share

Cik Mi Mi Ra Ra Ra said...

salam.
akak nk tips gemokkn bdn.
ada x??
haha.
coz akak underweight lak.
huhuuu~

AnWaRnAiM said...

pawaka19 :o0o0..gud luck..hu3 same2 :)

AnWaRnAiM said...

Cik Mi Mi Ra Ra Ra: ada3...mkn byk waktu malam...kurangkn senam,,,mnum susu berlemak tggi..hu3

KaorU IchibaNa said...

akoo 'tidor yang cukup' memang bukan satu masalah XD

Cik Mi Mi Ra Ra Ra said...

masyaALLAH.
ok. i'll try.
hahaa~

~ h a n i m h u s i n ~ said...

hype..

btol3...anem pon tgh dlm usaha utk mkecikan badan..

workouts!!disiplin sgt penting~

alhamdulillah dlm 2 mggu drop 2kg..
=]

anem cari kat you tube video workout yg bagus utk anem apply~

::aMaD:: said...

bagus gak topik neh..
da byk jmpe..tp lupe cara2nye..hihi
bersenam itu best!

tp kalo suke mkn aiskrim cane? =p

AnWaRnAiM said...

KaorU IchibaNa :hu3 :)
Cik Mi Mi Ra Ra Ra : bgus2..hek3
~ h a n i m h u s i n ~:hu3..tahniah
::aMaD:: : aa...mkn je la...jgn ary2 mkn..hu3

joegrimjow said...

swenang je
makan herbalife
heheh

AnWaRnAiM said...

hu3..mkn jew no...gmba ko pun gmba tgh mkn..he3

qismina said...

tips kat video tue... ahahhaa

setiap kali dia gelak.. sy pon gelak skali.. ahhaaa.. ble pkai ke? ahaa

comellaaa video nih..

susah arr nak bagi tak mkn icecream, chochlate.. dan mknn berlemak lainnyer.. huhuhu

AnWaRnAiM said...

wah3..same la...setiap kali dyorang gelak mesti kita gelak kan...hek3

suri said...

tapi AWAS! jangan mkn mlm ya.sb proses pemakan akan lambat dihadam oleh usus..dan peru kita..

AnWaRnAiM said...

trima ksih ats prkongsinya ya..hu3

UMILIYA said...

salam..ziarah ermmm bagus info ni..umi nak copy paste leh ekk tq

AnWaRnAiM said...

ok..silakan,,

Tips Kuruskan Badan said...

senarai tips yg best. tip gelak kuat2 utk ilangkan stress tu mcm best. tapi kalau terlampau stress pastu ketawa smbil air mata meleleh2 nmpk cam xbtul lak. hahahahuhuhu

AnWaRnAiM said...

hahaha..itu mcm orang sakit jiwa...hek3

Kawal Makan Masa Stress said...

Tips yang sangat bagus.. tips gelak kuat2 tu mmg best dan bagus untuk menangani stress. tp dalam gelak2 tu kena sambil bersenam gak mcm dalam video tu.. hehehe

AnWaRnAiM said...

@Kawal Makan Masa Stress
haa...itu semestinya lew...hahaha