Apr 23, 2010

Luasnya Neraka!!!

Assalamualaikum. Selamat hujung minggu dan esok hari sabtu, kepada murid2 yang bersekolah jangan lupa pergi sekolah ok. Sapa tak mau pergi sekolah tak payah raya, hu3. Berbalik topik sebelum diriku ini merapu. Korang tahu tak berapa luasnya neraka?? mungkin ada yang sudah tahu, jom ingatkan lagi, mungkin ada yang tidak tahu, jom baca. Aku dapat info ni dekat Persatuan Islam Facebook.

1.Neraka jahanam itu mempunyai 7 tingkat

2.Setiap peringkat mempunyai 70,000 Daerah

3.Setiap Daerah mempunyai 70,000 kampung

4.Setiap kampung mempunyai 70,000 rumah

5.Setiap rumah mempunyai 70,000 bilik

6.Setiap bilik mempunyai 70,000 kotak

7.Setiap kotak mempunyai 70,000 batang pokok zarqum

8.Dibawah setiap pokok zarqum mempunyai 70,000 ekor ular

9.Didalam mulut setiap ular yang panjang 70 hasta mengandungi lautan racun yang hitam pekat

10.Juga dibawah setiap pokok zarqum mempunyai 70,000 rantai

11.Setiap rantai diseret oleh 70,000 malaikat

Masyaallah, mudah-mudahan info ini dapat menjentik hati kita. Wallahua'lam.Al-Quran Surah Al- Baqarah Ayat 159 Sesungguhnya orang yang menyembunyikan apa yang telah Kami turunkan dari keterangan- keterangan dan petunjuk hidayat, sesudah Kami terangkannya kepada manusia di dalam kitab suci, mereka itu dilaknat oleh Allah dan dilaknat oleh sekalian makhluk.
Wsalam..

17 comments:

sniffa93_aznil4eva said...

thanx utk ini:D

syikinshuhaimi said...

huhu..takot...Ya Allah aku xlayak utk ke syurga-Mu..dan aku xsanggup ke neraka..;(

rizputra7 said...

ye ker...baru aku tahu ler

bobbetonth said...

masyaAllah...tiada tolok bandingnya dekat dunia nih...

Zaidah said...

betapa besarnyer neraka...tak ade tolok bandingnye...

AnWaRnAiM said...

@sniffa93_aznil4eva, same2 :)

AnWaRnAiM said...

@syikinshuhaimi ,ye...

AnWaRnAiM said...

@rizputra7,aq pon bru tahu...

AnWaRnAiM said...

@bobbetonth, btul tu... besar sgt2

AnWaRnAiM said...

@Zaidah , yep...

محمد فردوس سعد said...

tahu sekadar tahu..tapi masih melakukan dosa2..ya Allah..ruginya diriku.. :(

AnWaRnAiM said...

setiap manusia x prnah lari dri kesilapn...sekurg2nya ada ksedrn dn usaha utk hndrkn ksilpan...:)

myFirdaus said...

its a nice info... mengingatkn diri dengan kematian.... bgus2....

.sweet-ants. said...

ohh insaf
thanks for this

hans said...

betul
neraka memang luas
sebab ramai orang dalam tu
nauzubillah

Cik Mirara said...

salam.
huhu.
if sesapa yg ada rmh sprti keluasan nraka ni kn, sure juta juta jutawan.
hm, pape pn bkn ni yg akak nk sampaikan,
akak nk gtawu, if neraka pn SELUAS tu, mknanya SEKSAAN nya lagi lah BESARRRRR.
huu.

Mashi said...

Ya Allah..
Jauhila aku dari neraka azabMU