Dec 24, 2010

Cara Membuat Gambar Berkualiti Tinggi Dalam Entry/ Posting


Assalamualaikum. Kali ni aku nak kongsi cara untuk kualitikan gambar dalam posting atau entry. Ilmu ini telah diturunkan oleh aizbatucampur. Tapi sekarang blog tu sudah tiada, aku pon tak sempat baca entry last dari aiz tu. Baik lah, bawah ni aku sertakan gambar contoh selepas dan sebelum gambar di setting. 

[klik kejap!] Mungkin gambar kat bawah ni tak nampak sangat bezanya sebab gambar yang aku letakkan agak kecil memandangkan keadaan lebar entryku yang kecil. Kalau lebar entry atau posting korang besar dan nak letak gambar yang besarr punya boleh la gunakan cara ni. Entry nampak lebih smart dan ada daya tarikan, huhu.


sebelum

selepas
Nampak tak perbezaannya? Kalau tak nampak buat- buat nampak, gambar ni memang ada perbezaan, huhu. Cara buatnya sangat mudah semudah alip ba ta. Jom try tengok cara kualitikan gambar dalam entry/ posting. (ctrl+klik pada gambar jika ingin tumbesaran gambar abadi)

1. Seperti biasa, upload gambar yang nak diletakkan dalam entry.

2. Selepas selesai upload, tukar posting ke mode 'edit html'


3. Pastu korang usha kode gambar tu. Cari kode 's400' atau 's360' atau ape nombor sahaja janji di hadapannya ada huruf 's' dan angkanya kurang dari 1600, tapi selalunya s400 dengan s360 je yang ada. Dalam kode gambar tu ada dua kode yang jenis macam ni, satu s1600 ( jangan kacau), satu lagi kode yang s400 dengan s360 (kena kacau)



4. Tukar kode s460 atau s360 kepada s1600.

5. Siap. Tukarkan ke mode compose kalau nak teruskan mengarang. Buat langkah yang sama pada kode gambar lain jika mahu letakkan gambar yang lain. 

Senang je kan, tak dan satu minit korang buat bende ni, huhu. Harap bende ni membantu serba sedikit dalam berblogging. Saya undur diri dahulu. Assalamualaikum.
Keburukan dan lain2? baca komen..

14 comments:

ARC™ said...

x dan 1 minit tp melambatkan proses penaipan kalau entry pjg. idea hilang. dan melambatkan page loading

KizZ said...

nape xedit kat photoshop or photoscape je ek?


Jom sini,
8 Pokok Krismas Terpelik didunia

Anwar Naim said...

@ARC™
ha ah..mmg melambatkan pagee loading..ehehe

Anwar Naim said...

@KizZ
a..lupa nak cakap..lepas korang upload any picture dalam posting, pic akan jdi kualiti low dlm posting..mungkin nk lajukan page loading..so klaau nk bg jelas n kualiti tggi guna cara ni..tpi mcm ARC ckp page loading lmbt skit.. :)
P/s: semua gambar dalam entry blog ni aq guna cara ni..hehe

Afiq Bukhari said...

baru tau pasal tips ni.TQ :D

Affan Ruslan said...

biasalah, kualiti nak tinggi, loading mesti affect. gift and take :)

Anwar Naim said...

@Afiq Bukhari
wc :)

Anwar Naim said...

@Affan Ruslan
yep..btul tu bro :)

Yanie J said...

thx 4 tutorial ya :)

Ckin Kembaq said...

Penah try dulu..hehe

Anip™ said...

bgus naim..dh mcm ko explre yer..

Latest Entry :
-> Pernah Korang Melihat Akuarium Sebesar ini?
-> Serius, Bila Korang Tengok Kek Ni, Korang Rasa Sayang Nak Makan !

Anwar Naim said...

@Anip™
explore lma2 pehe le..huhu

Rahsia Buah Pinggang Sihat said...

Salam bro,kalau untuk wordpress macam mana?Tapi dari komen yang diberikan banyak keburukannya juga ye.

Anwar Naim said...

@Rahsia Buah Pinggang Sihat
sbnarnye kburukannya loadtime lmbt je..tpi x la lmbt smpai beruban rmbut..biase2 je..huhu yang lmbtkan proses penaipan dan idea hilang tu brgantung pda individu la..nk type entry dlu bru tarok gmbar boleh..byk cara kan.. untuk wp x twu plak, rsenye wp x ubah ape2 mcm blogger.. :)