Dec 15, 2010

Cara Mudah Untuk Kreatifkan Profile Facebook Interface Terbaru | Piccut.com


Assalamualaikum. Kali ni aku nak share benda baik punya dengan korang, info ni aku dapat dari daus, terima kasih banyak- banyak kepada beliau. Seperti yang kita sedia maklum, memang banyak rungutan pengguna facebook apabila facebook memperkenalkan interface terbaru untuk profile pengguna. Tak puas hati, menyesal, nampak tak kemas, susah nak guna, tak lawa.

Sebenarnya aku pun tak berapa berkenan dengan interface terbaru dari facebook dan aku pon memang tak tukar ke baru, hehe. Tapi bila tengok je beberapa orang pengguna yang mengkreatifkan profile facebook mereka seperti di bawah.



Perh! Angle superb! Memang smart kan? Aku berfikir 21 kali mahu bertukar ke profile interface terbaru ataupun tidak sambil menghasut anip supaya bertukar juga. Last, aku tukar juga kepada layout facebook yang terbaru ni memandangkan daus share benda baik punya iaitu piccut.com.


Piccut.com akan memudahkan korang untuk membuat gambar- gambar seperti di atas iaitu memotong (cut) gambar mengikut kesesuaian profile korang di facebook. Korang hanya perlu upload gambar di piccut.com dan download gambar tersebut ke komputer menggunakan link yang telah diberi.

Piccut.com akan memberi gambar dalam format zip (6keping gambar). Selepas itu korang upload gambar- gambar yang telah dipotong ke facebook. Kemudian untuk lima keping gambar yang sebaris tu korang tag diri sendiri dimulakan dari picture kanan. (Rujuk gambar dibawah)

Klik untuk tumbesaran abadi

Mudahkan? Tak perlu menggunakan kemahiran mengedit gambar sehingga bertitis peluh di celah ketiak. Tapi sebenarnya kalau edit sendiri picture untuk profile ni memang lagi gempak dan cantik la macam dua gambar lelaki dan perempuan kat atas tu, diorang edit sendiri rasanya, cuma kalau malas bolehlah guna piccut.com ye! Jom cantikkan profile facebook! Selamat mencuba! Piccut.com

37 comments:

Faarihin said...

wah.. menarik.. best juga ni.. (^__^)

Anip™ said...

hahah~ patut le suruh aku tukau.. nk cantikkan mcm ni yer..hehe..ak tertarik yg gmbr tu jer..hmm..waktu ko post entry ni, ko mesti x mandi lg kan..ak rse ade puluh sikit kt celah ketiak kau tu..kui3..kalau dah tukar profile bru..kalau nak tukar profile lame blik boleh ker???

saffrina said...

wow style gilah !

Fina Fento said...

wah. ini best. dan - dan rasa nak tukar ke profile baru :D

Fitrihadi said...

menarik tu! memang kreatif...

Roxy zai said...

kalau nk tukar balik plak cmna??

Mabz Bloggerz said...

ush.menarik ni.tak sabar nak buat.wahai bro naim, aku nak copy ko punya post leh tak.nak kongsi kat blog aku

hans said...

ar ar
aku ada tgok dkt kosmo tadi
hohoho
style juga ekk
tapi aku sebab xnak tukar layout baru profile so malas buat
hehehehe

P/S : Kenapa Nama Awak Macam Nama Perempuan?

Ikhwan said...

Piccut.com tak best la.
Ada watermark. Buat sendiri la pakai photoshop. Senang sangat.

p/s : Malaysia Online Radio Station

rabiatulpaid said...

menarik bro :p

Anwar Naim said...

@Faarihin
hik3..try la :)

@anip,
haih..aku mandi lepas subuh ow..haha..orang cakap ade cara untuk tukar balik..try la search google..

@saffrina,
ye..stail gilahh kan..heee~

@Fitrihadi,
kalo pndai edit picture lgi sempoi..huhu

@Roxy zai,
ade blogger ckp boley tuka balik..try seacrh kt google..byk org post caranye..

Anwar Naim said...

@Mabz Bloggerz
ok bos..nohall..

@hans,
hik3..mknenye ko x terhasut dengan kesenian fb trbaru ni..tape..nnti smua profile da tuka ke baru ko try..ngee~

@Ikhwan,
yep..itu semestinya..tpi aq replace watermark tu tukar lain..hik3..senang ke? nnti nk try..tpi kalo ko ade cara edit yg senang, share la ye..

@rabiatulpaid,
ye sis :p hee~

syahrilhafiz said...

ohoi..ini yang scromix buat tu
yes tq naim, ini yang ku cari,


p/s tak upgrade profil FB lagi..hehe

Yiedpozi said...

Kalau ada orang tag gambar kat kita, terus jahanam... Dah tak cun profile kita.... Betul tak?

Teruna Suci said...

wah! nk try buat :P

Anwar Naim said...

@syahrilhafiz
hehe..aq pon baru upgrade je..tpi law guna piccut.com ade watermarknye..aq replace ngn tulisan watermark dyorang..huhu kalau nak yg superb, bt sniri..ade tutorialnye..try tgok blog andyhowwt.. :)

@yiedpozi,
kalau ada org tag..juz klik 'x' kt gambar di paparan profile tu..bkan buang tag..tpi cuma buang dari paparan tu.. :)

@teruna suci,
wajib cuba~ haha

Anonymous said...

makasih dong

princess hanna said...

memang stylo laa...tp kn..after kte tag pix kte,then mmbe2 tag pix laen msti scrau automatic 5 pix kt kte tag 2 akn ter'replace dgn pix yg mmbe2 tag 2..so daa berubah...cmne yeq?

kAziShA said...

wahh nice laa ^_^

rockinsudu said...

neyh mudah,tp yg xbest nnt ade watermark dye kan?

Janggel said...

Wow sangat menarik!!! Thanks for sharing!!!

..:akyn:.. said...

menarik lar.. cantek.. tapi cam leceh je nak wat..

Anwar Naim said...

@Anonymous
sesame dong :)

@princess hanna,
yep, princess pergi dekat paparan profile princess..lepas tu just klik 'x' pada gmbar yg terreplace tu..pastu klik hide..bkan brmkna princess buang tag dari gmbar tu..tpi just hide picture tu dari paparan profile :)

@kazisha,
try la :) hihi

@rockinsudu,
yep..btul tu..aq edit, replace watermark tu dengan nama aq...hik3..boley guna tuto kat mrpiratz.com. lg superb :)

Anwar Naim said...

@Janggel
same2! :)

@..:akyn:..
agak leceh la...tpi hasilnya amat membanggakan..haha

hans said...

aku xsuka layout baru FB
harap2 dia xtukar semua orang

P/S : Mari Memasak Laksa Sarawak Bersama Chef Hans

eQuRlz said...

klu ada org tag kita yg xbest tu..mmg kna slalu usha la utk hide pic yg org tag tu..nk maintain profile lawa punya pasal..hakhak

Ali ridha said...

profil sedia aku
cukup dah....

Anwar Naim said...

@hans
dengaq kata nnti smua jadi camtu..hoho

@eQuRlz,
yep! btul2..hik3

@Ali ridha,
=)

Dida Did Id! said...

waaah! macam best je.. nak try gak ^^

Rahsia Buah Pinggang Sihat said...

Buat masa ni saya masih lagi menggunakan interface facebook yang lama.

Bila baca tutorial di atas macam nak tukar pulak.

Anwar Naim said...

@Dida Did Id!
try jgn x try..huhu

@Rahsia Buah Pinggang Sihat,
huhu..samela..lepas tgok je ade org bt camni tukar terus~

Afendi Othman said...

aku pun nak cuba la...

Anwar Naim said...

@Afendi Othman
silakan :)

Aizat Si Lipan said...

minta izin share ya..alamak dh letak pn..huhu

Anwar Naim said...

@Aizat Si Lipan
silakan..hhuhu

ohcikgu said...

wahh. tak tahu pun ada cara nih. bagus nih..

Anwar Naim said...

@ohcikgu
try la :)