Dec 13, 2010

Saya Menggunakan Foxyform.com Sebagai Contact Form Blog Saya


Assalamualaikum. Hai, nama saya naim, tapi orang panggil saya naim, selamat berkenalan. Kali ni aku nak cakap kat satu dunia yang baca blog ni bahawa aku menggunakan foxyform.com sebagai contact form untuk blog ini. Bagi aku, contact form ni agak penting dan perlu ada dalam blog atau website untuk memudahkan komunikasi antara pengunjung dengan admin.


Anarm cakap, bagi blogger yang menggunakan platform wordpress, mereka mempunyai banyak pilihan ‘plugin’ yang boleh digunakan untuk membuat contact form. Hanya perlu memasang plugin yang telah disediakan. Tetapi bagi blogger yang menggunakan blogspot, kemudahan contact form ini tidak disediakan. Oleh itu, blogger yang menggunakan blogspot harus menggunakan contact form yang disediakan dari luar untuk memasang benda ni.

Contohnya, contact form yang aku gunakan sekarang iaitu foxyform.com. [DEMO] Sebenarnya ada banyak lagi jenis contact form percuma yang ada, tetapi pilihan hatiku hanyalah foxyform. Aku dapat tahu bende ni dari daus. Kenapa aku pilih foxyform sebagai contact form untuk blog aku?

Kerana cara penggunaannya sangat mudah semudah alip ba ta. Tidak perlu sign up! Huiyyoo! yela, sign up ni merupakan satu proses yang sangat melecehkan. Korang hanya perlu 'tick'kan pilihan yang korang nak. Setting layout yang korang berkenan. Letakkan email yang hendak ditujukan dan submit kode yang diberi kedalam blog korang.

Aku cakap banyak pun bukannya korang faham kan, huhu. Tak perlulah aku ceritakan bagaimana cara untuk menggunakan contact form jenis foxyform ni. Just terjah sendiri foxyform ni erk! Selamat mencuba. Assalamualaikum.
Ni post yang ke-200 untuk blog ni, lalala~

17 comments:

syahrilhafiz said...

uh aku punya tak de lagi
tak reti..hehe

Yiedpozi said...

Aku guna foxy form gak. Aku pun tau dari Daus gak. Samalah. Hehe.... Tapi jotform lagi cantik sebab dia punya flash. Cuma Yied tak pakai.

Sebabnya Jotform suka disable account bila banyak sangat orang hantar e-mail melalui form tu. Huhu

New Post: 5 Sebab Kenapa Aku Tidak Follow Korang

Ali ridha said...

langsung tak guna foxy form.

Anwar Naim said...

@syahrilhafiz
haha..tipu disitu...

Anip™ said...

wah~ dah byk post kaw kan..huh!..heheh..aku pon tringin gak nk pakai bnde mcm nie..hmm..

Latest Entry :
-> Lubang Terbesar Di Dunia Terletak Di Siberia
-> Bila Isu Bertunang Tanpa Sedar Itu Salah, Harap Maklum !

nas said...

wah,...menarik....cuma aku xready lagi nk guna ke x..sbb aku da kurang berblog
so nanti susah kot nk jawab soalan blogger2 lain..hu3..nanti kot

Mohamad Izwan said...

boleh try ni.. boleh try..

Anzur Anuar said...

boleh try nanti. nice sharing. :)

Entry terbaru: Breakfast di Nasi Kandar Jelutong

Anarm said...

aku masih menggunakan JotForm.. huhu..

Anwar Naim said...

@Yiedpozi
oo..begitu..da usha jotform..nampak smart gak...tpi aq suka lg yg simple..huhu

@Ali ridha,
bro guna wp kan?

@Anip,
pakai je la..aku tengok ada org sent naim sengal guna contact form blog ni..namanya anip..cis..haha

@nas,
huhu..nnti try la..

@Mohamad izwan,
yeah..bleh2..silakan..

@Anzur Anuar,
thx :)

@Anarm,
huhu..blog anda lebih kacak dengan jotform..

Norhayati Rostam said...

Masalahnya akak tak nampak di mana foxyform kat blog ni

pipoq said...

ala ala cam formspring gak ek ?

Amirull Izzat said...

bro,tolong wat untuk aku satu...boleh? macam best je..hehe

Rahsia Buah Pinggang Sihat said...

Tuorial yang sangat berguna untuk pengguna blogspot.Dulu saya menggunakan platform untuk bina blog.Tapi lepas tau menggunakan wordpress,terus saya berpindah menggunakan wordpress.

donny said...

dulu guna wp contact form,dah disable..entahlah bila nak pasang balik

Ali ridha said...

wp plugin la.lagi senang kan.

Anwar Naim said...

@Norhayati Rostam
adela akk..kat DEMO tu..ataupun akk klik contact kat menu tu..tu la foxyform..

@pipoq,
boleh thn macam tu la..tapi untuk contact form ni, bende yang org nak kirim tu akan sampai ke inbox email...

@Amirull izzat,
haipp, buat sendiri, senang je bro..try la..huhu

@Rahsia Bauh Pinggang Sihat,
owh,begitu. kalau guna wordpress senang sikit..tpi ade pengguna wordpress yg guna aplikasi contact form dari luar juga..huhu

@donny,
kalau rasa contact form tak penting tak letak pon xpe..huhu

@Ali ridha,
yep, untuk pengguna wp senang la..